Translate, select Language

Τράβηξα την κουρτίνα για ν' αγναντέψω τη μαβιά γραμμή του ορίζοντα, που όλο και βαθαίνει, όλο κι αλλάζει σχήμα. Μόνο ο άνθρωπος γαντζώνεται! Στοιχειωμένος απ' τους αόρατους φόβους του κι απ' τις παιδαριώδεις απόψεις του, αντιστέκεται σε κάθε είδους αλλαγή.

Δ.Χ

Ο Λαέρτης και το μολύβι του σε ρυθμούς τανγκό

Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

L' OROLOGIO DI MONACO

Μια ταινία του Mauro Caputo
ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016 ΚΑΙ ΩΡΑ 19.00
ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ
ΠΑΤΗΣΙΩΝ 47 - ΑΘΗΝΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ
ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΤΟΥ MAURO CAPUTO "ΤΟ ΡΟΛΟΙ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ"
Η ταινία προβάλλεται στην ιταλική γλώσσα με αγγλικούς υπότιτλους
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ


27 GENNAIO 2016, ORE 19.00
SALA MANIFESTAZIONI, PATISSION 47
PROIEZIONE DEL FILM DI MAURO CAPUTO
"L'OROLOGIO DI MONACO"
IN OCCASIONE DEL GIORNO DI MEMORIA
Il film viene proiettato in italiano con sottotitoli in lingua inglese.

















Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Casablanca - Πρεμιέρα σαν σήμερα το 1943.



Η ταινία τοποθετείται στην εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και επικεντρώνεται στο δίλημμα ενός Αμερικανού που ζει στην Καζαμπλάνκα, ο οποίος έχει να επιλέξει μεταξύ της γυναίκας που αγαπάει και της βοήθειας που μπορεί να δώσει σε έναν Τσεχοσλοβάκο αντιστασιακό, σύζυγο της αγαπημένης του, ο οποίος θέλει να διαφύγει από τη γαλλοκρατούμενη Καζαμπλάνκα του Μαρόκο, ώστε να συνεχίσει τον αγώνα κατά του Γ' Ράιχ. 

Πρόκειται για ένα  ρομαντικό δράμα παραγωγής 1942 σε σκηνοθεσία Μάικλ Κερτίζ. Έκανε πρεμιέρα στις 26 Νοεμβρίου του 1942 σε μία μόνο αίθουσα στην Νέα Υόρκη και 23 Ιανουαρίου στην υπόλοιπη Αμερική. Το φιλμ είναι βασισμένο στο θεατρικό έργο των Μάρεϊ Μπέρνετ, Τζόαν Άλισον, με τίτλο 'Everybody Comes to Rick's'.

Πρωταγωνιστούν ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, η Ίνγκριντ Μπέργκμαν και ο Πολ Χένριντ.


                                                                        



Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

«Damiens / Φουκώ Χειμωνάς»


Η Ομάδα Χρώμα και ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Χατζής παρουσιάζουν από τις 24 Φεβρουαρίου και για 10 παραστάσεις στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, την παράσταση «Damiens / Φουκώ Χειμωνάς».
Το έργο διαπραγματεύεται την ιστορική πορεία της τιμωρίας, από τα σωματικά βασανιστήρια που χρησιμοποιούνταν ως μέσον τιμωρίας των εγκλημάτων στο Μεσαίωνα, μέχρι τις σύγχρονες μεθόδους σωφρονισμού τις οποίες χρησιμοποιεί είτε άμεσα είτε έμμεσα η κοινωνία - ακόμα και στην απλούστερη μορφή της την οικογένεια, μετατρέποντας σε "εν δυνάμει φυλακή" οριοθετημένους χώρους όπως το σπίτι, το σχολείο, το νοσοκομείο. Τι γίνεται όμως όταν η προσπάθεια σωφρονισμού και ελέγχου απειλήσει την ψυχή μας;
Τετάρτη 24 έως Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016
& Τετάρτη 2 έως Κυριακή 6 Μαρτίου 2016 στις 21:30


























Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

ΕΡΩΤΑΣ ΜΑΪΣΤΡΟΣ





Μιλάμε για τις αθλιότητες της εξουσίας, για τα βάσανα των αναξιοπαθούντων, για τη φτώχεια που μαστίζει το λαό μας, όμως στο νου μας πλανιέται ασταμάτητα ένα βουβό ερώτημα:


«Θα μπορούσες να μ’ αγαπήσεις;».



Έρωτας μαΐστρος με φόντο τις Κυκλάδες...

Ο έρωτας λέει: «σ’ αγαπώ επειδή σε χρειάζομαι», η ώριμη αγάπη λέει: «σε χρειάζομαι επειδή σ’ αγαπώ» γιατί η αληθινή αγάπη δεν είναι εκείνη που αντέχει το μακροχρόνιο χωρισμό αλλά εκείνη που αντέχει την μακροχρόνια οικειότητα...




                                   
Στα δεκαοχτώ της η Νίνα φεύγει απ’ το νησί που μεγάλωσε με σκοπό να μην ξαναγυρίσει ποτέ, απογοητευμένη από τον πόνο και την απόρριψη που εισέπραξε απ’ τα ίδια της τα αδέλφια.
Στην Αθήνα προσδοκά τη λύτρωση, αλλά ένας έρωτας οδυνηρός και «απαγορευμένος» τη στιγματίζει...

Όταν αρκετά χρόνια μετά επιστρέφει στο νησί, καινούρια ερωτήματα γεννιούνται.

Τι δεν πρόλαβε να της πει ο πατέρας της πριν πεθάνει; Πόσο τυχαία είναι η συνάντησή της στο νησί με το σαραντάχρονο γεωπόνο;

Με τη βοήθεια της Φρόσως, της ενορατικής γυναίκας που τη μεγάλωσε, θα οδηγηθεί βήμα βήμα στις απαντήσεις…


Θα καταφέρει η Νίνα να απεγκλωβιστεί οριστικά από το παρελθόν της, να πιάσει την άκρη του νήματος και να την ενώσει με το σήμερα;

Θα επιστρέψει στον ζωγράφο Άλκη Φωτίου, που την περιμένει υπομονετικά στην Αθήνα, για να ζήσουν μαζί έναν έρωτα μαΐστρο;


Για να γεννηθεί το καινούριο, πρέπει να πεθάνει το παλιό.

Για να ζήσεις το παρόν, πρέπει να κλείσεις τους λογαριασμούς σου με το παρελθόν...


 Το βιβλίο κυκλοφορεί  από τις εκδόσεις Μίνωας





Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

We have divided life into dying and living, and this division has brought about great fear. But is it possible as we live, to die to things that we are attached to? So that I am dying as I am living.
J. Krishnamurti - Total Freedom.


Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Οι Γιατροί του Κόσμου εν πλω


Πρόγραμμα παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από τους Γιατρούς του Κόσμου με την υποστήριξη της Hellenic Seaways
Οι Γιατροί του Κόσμου και η Hellenic Seaways ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία προγράμματος περίθαλψης και ανακούφισης των προσφύγων / μεταναστών εν πλω.
Από τις 15 Ιανουαρίου, μία ομάδα της Οργάνωσης Γιατροί Του Κόσμου που αποτελείται από γιατρό, νοσηλευτή, ψυχολόγο, κοινωνικούς λειτουργούς και διερμηνείς επιβαίνει σε καθένα από τα πλοία Νήσος Μύκονος και Νήσος Ρόδος της Hellenic Seaways που καλύπτουν δρομολόγια στο Βορειοανατολικό Αιγαίο.
Οι ομάδες των Γιατρών του Κόσμου θα φιλοξενηθούν αρχικά για 3 μήνες στα πλοία, κατά τη διάρκεια των οποίων θα παρέχουν υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας. Σημειώνεται ότι τα ιατρεία - νοσοκομεία των πλοίων έχουν οργανωθεί κατάλληλα, προκειμένου να εξυπηρετούν επαρκώς την υποστήριξη του προγράμματος.
Έτσι, αναμένεται να επιτευχθεί ουσιαστικό αποτέλεσμα ανακουφίζοντας τους συνανθρώπους μας που χρήζουν άμεσης βοήθειας ειδικά κατά τη διάρκεια των αντίξοων συνθηκών του χειμώνα.
Στόχος της συνεργασίας Hellenic Seaways και Γιατρών του Κόσμου, είναι όλοι οι συνάνθρωποι μας, να ταξιδεύουν με ασφάλεια, υπό τις καλύτερες συνθήκες, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως η προσφορά και ο εθελοντισμός μπορούν να αποτελέσουν καίρια και σημαντική παρέμβαση στην κάλυψη των βασικών αναγκών αυτών των ανθρώπων.
Άλλωστε οι κοινές αξίες της κοινωνικής προσφοράς και της αίσθησης του καθήκοντος τόσο για τους Γιατρούς του Κόσμου όσο και για τη Hellenic Seaways, αποτέλεσαν το σημείο εκκίνησης για αυτή την πρωτοβουλία.






Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Can one live daily life without a single control? Because control implies measurement. And the instrument of measurement is thought.
J. Krishnamurti - Rajghat, Varanasi Talks [November 24, 1974]


Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

In the state of passion without a cause there is intensity free of attachment; but when passion has a cause, there is attachment and attachment is the beginning of sorrow.
J. Krishnamurti "The Book of Life - Passion Without a Cause"





Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Krishnamurti and his brother Nitya are standing next to the bridge leading to Castle Eerde in Holland. This photo was taken in early August, 1924, when the first Ommen Star Camp was held. Nitya was already suffering from the TB that would take his life a little over a year later, in November 1925, at the age of 27.

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Brockwood Park School



Jiddu Krishnamurti: Ο δάσκαλος της ελευθερίας

«Η γη ανήκει σε όλους μας είναι δική σας και δική μου. Δυστυχώς, όμως, έχουμε εθνικούς, οικονομικούς, και θρησκευτικούς φράχτες και ζώντας πίσω απ αυτούς μιλά με για αδελφότητα, για αγάπη, για ειρήνη, για Θεό. Για να γνωρίσουμε πραγματικά τι είναι Αγάπη πρέπει να ρίξουμε όλα αυτά τα φράγματα και πρέπει αυτό να το αρχίσει ο καθένας μας από τον εαυτό του».


Το Brockwood Park School είναι ένα Διεθνές Μικτό Σχολείο
για παιδιά 14 έως 19 χρονών. Βρίσκεται σε μια εξοχική τοποθεσία της Νότιας Αγγλίας. Βασίζεται στις αρχές του Κρισναμούρτι για μία προσωπική, ολιστική Εκπαίδευση του παιδιού που ενθαρρύνει τόσο την απόκτηση της Ακαδημαϊκής γνώσης όσο και του εαυτού του, και του καλλιεργεί τη δημιουργικότητα και την ακεραιότητα, τη μάθηση της Τέχνης της Ζωής, την ευαισθησία, το ανοιχτό μυαλό και την ελευθερία από κάθε ψυχολογικό φόβο.


















Όλα αυτά γίνονται σε ένα ασφαλές και μη ανταγωνιστικό περιβάλλον. Γι’ αυτό δεν υπάρχουν «βαθμοί», δεν υπάρχει ούτε τιμωρία ούτε ανταμοιβή και ο Δάσκαλος είναι αυθεντία μόνο για το μάθημα που κάνει μέσα στην τάξη, αλλά έξω από αυτήν, είναι ακριβώς το ίδιο όπως το παιδί: ένας άνθρωπος που θέλει ν’ αγαπά και να τον αγαπάνε, που νοιώθει μοναξιά, που έχει φοβίες και επιθυμίες, που είναι διαμορφωμένος από το περιβάλλον από το οποίο προέρχεται. 










































Γι’ αυτό και γίνονται ισότιμα οι προσωπικές συζητήσεις ανάμεσα στους μαθητές και στους Δασκάλους. Και όπως λέει ο Κρισναμούρτι σε ένα βασικό βιβλίο του για την Εκπαίδευση, «…Βοηθώντας ο Δάσκαλος το μαθητή να είναι ελεύθερος, αλλάζει και τις δικές του αξίες· αρχίζει να ελευθερώνεται κι αυτός από το ‘εγώ’ και το ‘δικό μου’, ανθίζει κι αυτός μέσα σε αγάπη και καλοσύνη. Αυτή η διαδικασία αμοιβαίας Εκπαίδευσης δημιουργεί μια εντελώς διαφορετική σχέση ανάμεσα στο Δάσκαλο και στο μαθητή… Σε τελευταία ανάλυση, ο Δάσκαλος και ο μαθητής του βοηθάνε ο ένας τον άλλον να εκπαιδευτούν…»



Brockwood's Winter Concert cometh! 

On the 6th of December Brockwood's creative team will be performing 'A Crack In My Reflection'.





A Unique Education' Brockwood Park School