Translate, select Language

Τράβηξα την κουρτίνα για ν' αγναντέψω τη μαβιά γραμμή του ορίζοντα, που όλο και βαθαίνει, όλο κι αλλάζει σχήμα. Μόνο ο άνθρωπος γαντζώνεται! Στοιχειωμένος απ' τους αόρατους φόβους του κι απ' τις παιδαριώδεις απόψεις του, αντιστέκεται σε κάθε είδους αλλαγή.

Δ.Χ

Ο Λαέρτης και το μολύβι του σε ρυθμούς τανγκό

Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Αλεξανδρινά θεάματα πριν από έναν αιώνα.!

Σταχυολογήματα από τον "Τηλέγραφο" του 1885.

Όπως γράφει ο "Τηλέγραφος" της 4ης Σεπτεμβρίου του 1885, "η εβδομάς διωλίσθησεν εν τω θεάτρω Ζιζίνια εν κατά μάλλον και ήσσον σχετική ηρεμία". Οι θεατές ήταν ελάχιστοι-"σμικροί τον αριθμόν ώφθησαν"- πράγμα που όπως παρατηρεί ο ανώνυμος αρθρογράφος γίνεται κάθε καλοκαίρι.
Στο "Ζιζίνια" παιζόταν το μονόπρακτο ειδύλλιο "Αι δύο άρκτοι" που διαδραματιζόταν στην αυλή του Σάχη της Περσίας. Η υπόθεση του έργου είναι αισθηματική. Ο Σάχης ερωτεύεται την γυναίκα ενός ιπποδαμαστή και την παίρνει στο σπίτι του, ο σύζυγος τρελαίνεται από τη λύπη του...ντύνεται αρκούδα, μπαίνει στο παλάτι και μετά από πολλές περιπέτειες κατορθώνει να πάρει την ωραία...Λεμονιά. Το ρόλο της Λεμονιάς ερμηνεύει η Ιταλίδα Ζουλιάνι, η οποία "έθελξε το ακροατήριο με την γλυκίαν φωνή της και την φυσικήν καλλονή της".
Μαζί με το μονόπρακτο παιζόταν και η "Μάγισσα Ινδιάνα", έργο καταπληκτικό διανθισμένο με ταχυδακτυλουργικές επιδείξεις.  Αλλά και η επικαιρότητα είχε τη θέση της στο θέατρο της εποχής, έτσι στις 11 Σεπτεμβρίου, και μάλιστα με περισσότερη προσέλευση κοινού, παρουσιάστηκε το έργο "Ο Τζων Μπουλ και οι Σουδανοί" και η "Κατάληψις της Μασσάβας υπό των Ιταλών".
Πολλά θαυμαστά συνέβαιναν στα ελληνικά αλεξανδρινά θέατρα του 1885. Πάντα κανείς βρίσκει κάτι, διαβάζοντας τις παλιές ελληνικές αλεξανδρινές εφημερίδες.

Το άρθρο φιλοξενείται στα Παναιγύπτια, διμηνιαία έκδοση του συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων.
Ιούνιος/Ιούλιος 1985, αρ. φύλλου 3