Translate, select Language

Τράβηξα την κουρτίνα για ν' αγναντέψω τη μαβιά γραμμή του ορίζοντα, που όλο και βαθαίνει, όλο κι αλλάζει σχήμα. Μόνο ο άνθρωπος γαντζώνεται! Στοιχειωμένος απ' τους αόρατους φόβους του κι απ' τις παιδαριώδεις απόψεις του, αντιστέκεται σε κάθε είδους αλλαγή.

Δ.Χ

Ο Λαέρτης και το μολύβι του σε ρυθμούς τανγκό

Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

ΣΥΡΟΣ- 100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΑΥΛΗ ΤΣΙΡΟΠΙΝΑ


<<Η  Έπαυλη Τσιροπινά στη Ντελαγκράτσια (Ποσειδωνία), είναι ένα ιστορικό ακίνητο, μοναδικό στη σύνθεση και στη δομή, αξιόλογο δείγμα μεγαλοαστικής θερινής κατοικίας στις αρχές του 20ου αιώνα.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "100 ΧΡΟΝΙΑ-ΕΠΑΥΛΗ ΤΣΙΡΟΠΙΝΑ" ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης, διοργανώνει ομιλία με θέμα: H Έπαυλη Τσιροπινά μέσα στο χρόνο.

Ομιλητές:
Μαίρη Ρώτα/αρχαιολόγος.
Τερέζα-Σκριβάνου-Δράκου/ιδιοκτήτρια από το 1966 έως το 2000
Ιωσήφ Στεφάνου/Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ

Θα ακολουθήσει συναυλία με το Κουαρτέτο της Ανδριάννας Μπάμπαλη.

Κυριακή: 24 Ιουλίου  19:30>>










Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Οι αλχημίες της σκουριάς.!


Για χρόνια ο Jean- Jacques Tesson, μαζί με το θίασο του, έσπρωξε το κάρο του στα βήματα του Θέσπη από πόλη σε χωριό στήνοντας σκηνή σε δρόμους και πλατείες. Πάντα προτιμούσε να τον λένε σαλτιμπάγκο παρά σκηνοθέτη. Οπαδός ενός μινιμαλιστικού, φτωχού θεάτρου, φτιάχνει ο ίδιος πάντα τα ντεκόρ και τα αξεσουάρ με ανακυκλωμένα υλικά. Έτσι τα βήματα του τον φέρνουν όλο και πιο κοντά σε καρνάγια, εγκατελειμμένους βιομηχανικούς χώρους και χωματερές.
Στα χέρια του μια πατημένη κονσέρβα μεταμορφώθηκε σε γυναικείο καπέλο, ένα σφυρι σε ράμφος φαντασμαγορικού πουλιού αλλά όλα τα κομμάτια κρατάνε την αρχική πεζή τους ουσία.
Σε μερικές κατασκευές "σκουριά" κι "αλμύρα" συμβαδίζουν.
Ο Jean Jacques ζει πια μόνιμα σε νησί και στις παραλίες που συχνάζει το κύμα του φέρνει διαμελισμένες καρίνες και τσακισμένες βάρκες.





























Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Ο σιδηροδρομικός σταθμός της Αλεξάνδρειας

Η σιδηροδρομική γραμμή Καίρου-Αλεξάνδρειας, άρχισε να λειτουργεί το 1855 και είναι η πρώτη που κατασκευάστηκε στην Ανατολή.
Πολύ λίγοι θα θυμούνται τη μορφή του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού της Αλεξάνδρειας, του επονομαζόμενου "σταθμός Καίρου", γιατί τον αντικατέστησε ένα νέο και πολυτελές κτίριο, έργο του Έλληνα αρχιτέκτονα Λεωνίδα Οικονομόπουλου.
Ο Λεωνίδας Οικονομόπουλος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1863. Έκανε σπουδές στη Ζυρίχη κι όταν επέστρεψε στην Αίγυπτο προσελήφθη στη διοίκηση των κρατικών σιδηροδρόμων όπου πέρασε στην κορυφή της ιεραρχείας με τον τίτλο του Architecte en chet des Chemics de fer l' Etat Egyptien.
To 1911 έλαβε με ψευδώνυμο μέρος στο διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί για την εκπόνιση των σχεδίων του νέου σιδηροδρομικού σταθμού της Αλεξάνδρειας και ήρθε πρώτος μεταξύ συναγωνιζόμενων διεθνούς φήμης.
Δεν είχε τη χαρά να δει το έργο του τελειωμένο. Πέθανε στη γενέτειρα του την Αλεξάνδρεια, το 1923 ενώ τα εγκαίνια του σιδηροδρομικού σταθμού έγιναν τρία χρόνια μετά το θάνατο του.



Ξεκίνα άλλη μια φορά λοιπόν
τι θα ωφελήσει ο σταθμός
που κάνεις;
απέραντο το πέλαγο εμπρός
μη ρίχνεις άγκυρα σαν να' τανε
λιμάνι
Και, μάθε, στα λιμάνια οι χαρές,
όσο κι αν μη το θες
κρατάνε λίγο,
κάλλιο να ταξιδεύεις διαρκώς
παρά να λες κάθε φορά
τι κρίμα που θα φύγω.

Καίτη- Κυλλίλη Σπυροπούλου
Αιγιπτιώτισσα  λογοτέχνης