Translate, select Language

Τράβηξα την κουρτίνα για ν' αγναντέψω τη μαβιά γραμμή του ορίζοντα, που όλο και βαθαίνει, όλο κι αλλάζει σχήμα. Μόνο ο άνθρωπος γαντζώνεται! Στοιχειωμένος απ' τους αόρατους φόβους του κι απ' τις παιδαριώδεις απόψεις του, αντιστέκεται σε κάθε είδους αλλαγή.

Δ.Χ

Ο Λαέρτης και το μολύβι του σε ρυθμούς τανγκό

Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ J.KRISHNAMURTI



Δεν έχω κανένα όνομα
  

Eίμαι σαν το δροσερό αεράκι των βουνών....Δεν έχω κανένα καταφύγιο
είμαι σαν τα περιπλανώμενα νερά.
Δεν έχω κανένα χώρο ιερό, σαν των σκοτεινών θεών’
ούτε βρίσκομαι στη σκιά γκρίζων ναών.
Δεν έχω βιβλία ιερά,
ούτε με την παράδοση έχω σχέση. Δε βρίσκομαι στα λιβάνια
που σκαρφαλώνουν πάνω απ’ τους βωμούς,
ούτε στων μεγαλόπρεπων των τελετών μέσα την επίδειξη.
Δε βρίσκομαι ούτε στις ζωγραφιστές εικόνες
ούτε στη βαθιά την ψαλμωδία μιας μελωδικής φωνής.

Δεν είμαι περικυκλωμένος από θεωρίες
ούτε μολυσμένος από πίστεις.
Δεν είμαι σκλαβωμένος σε θρησκείες
ούτε στων ιερέων τους την ευλαβή αγωνία.
Δεν είμαι παγιδευμένος σε φιλοσοφίες
ούτε εγκλωβισμένος από των δογμάτων τους τη δύναμη.

Δεν είμαι ούτε χαμηλά ούτε ψηλά,
είμαι εκείνος που λατρεύει κι εκείνο που λατρεύεται.

Είμαι ελεύθερος. Το τραγούδι μου είναι το τραγούδι του ποταμού που προσκαλεί για τις ανοιχτές τις θάλασσες καθώς αδιάκοπα περιπλανιέται. Είμαι η ζωή...


 



Είμαι όλα/Βάρβαρος και σοφός/Jiddu Krishnamurti #






Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

All of us are aware in the sense that we are conscious that we are doing or thinking something, but we are not conscious of the motive or the urge that lies behind what we think and do.
J. Krishnamurti - "On Self-Knowledge"




Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

72ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ

Την Τρίτη, 2 Σεπτεμβρίου, άνοιξε την αυλαία του το Φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας, το αρχαιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ στον κόσμο. 

 Οικοδέσποινα της τελετής έναρξης ήταν η 27χρονη Ιταλίδα ηθοποιός Elisa Sednaoui, η οποία θα επαναλάβει τα καθήκοντά της το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ, όταν θα δοθούν και τα βραβεία.


Η αυλαία άνοιξε με  το «Έβερεστ»  του ισλανδού Μπαλτάζαρ Κορμάκουρ με πρωταγωνιστές τους Κίρα Νάιτλι, Τζέικ Τζίλενχαλ και Ρόμπιν Ράιτ. Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα και γυρισμένο στους πρόποδες του ψηλότερου βουνού του κόσμου. Ο σκηνοθέτης της ταινίας, εξηγεί πως ο ίδιος και το καστ αντιμετώπισαν τις δύσκολες συνθήκες γυρισμάτων και πως άγγιξαν το ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα της ταινίας.
Η τρισδιάστατη ταινία περιγράφει τα όσα διαδραματίστηκαν στο όρος Έβερεστ το 1996, κατά τη διάρκεια μιας από τις πιο τρομακτικές χιονοθύελλες που ήρθε ποτέ αντιμέτωπη η ανθρωπότητα και που οκτώ ορειβάτες έχασαν τη ζωή τους.




 Το φεστιβάλ θα έχει και ελληνική συμμετοχή στο Orizzonti, με την μικρού μήκους ταινία   «Casus Belli» του Γιώργου Ζώη.







Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΖΑΚ ΚΕΡΟΥΑΚ/ ON THE ROAD/ Η ΓΕΝΙΑ ΤΩΝ ΒΕΑΤ (5/9/1957)

Στις 5/9 του 1957, δημοσιεύεται για πρώτη φορά το μυθιστόρημα του Τζακ Κέρουακ "On the Road" που έγινε σύμβολο της γενιάς των beat (πρόκειται για το λογοτεχνικό κίνημα που έδρασε στην Αμερική τις δεκαετίες του 1950 και 1960. Μια ολιγάριθμη ομάδα που όμως η επίδραση της στην αμερικανική λογοτεχνία και κοινωνία ήταν αρκετά σημαντική ώστε να χαρακτηριστεί ως μια καλλιτεχνική γενιά.)
Ο όρος της γενιάς των Μπιτ εισήχθη από τον Τζακ Κέρουακ περίπου το 1948 όταν θέλησε να περιγράψει τον κοινωνικό και καλλιτεχνικό του περίγυρο στο μυθιστοριογράφο John Clellon Holmes και με αυτό τον τρόπο δήλωνε τις έννοιες κουρασμένος, χτυπημένος, νικημένος ή ακόμα μακάριος (beatific).
Το μυθιστόρημα είναι αυτοβιογραφικό, πρόκειται για ένα ταξίδι του Κέρουακ στα τέλη της δεκαετίας του '40, αναζητώντας νέες εμπειρίες, νέες αξίες αλλά και νέο τρόπο ζωής. Λέγεται ότι το χειρόγραφο δακτυλογραφήθηκε σε τρεις εβδομάδες σε ένα ενιαίο ρολό χαρτιού, μήκους 37 μέτρων.



Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

«ΤΑ ΣΕΜΠΤΕΜΒΡΙΑΝΑ ΕΝ ΘΕΡΜΩ ΣΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ»






Έκθεση ιστορικής μνήμης  (2 – 8 Σεπτεμβρίου 2015)
Η έκθεση περιλαμβάνει δημοσιεύματα του Ελληνικού, Τουρκικού, Αγγλικού, Κυπριακού και Ομογενειακού τύπου της εποχής, οπτικά ντοκουμέντα, αφηγήσεις των θυμάτων, εικόνες καταστροφής ελληνικών σπιτιών, εκκλησιών, καταστημάτων, προβολή ταινίας του καταξιωμένου σκηνοθέτου Γιώργου Μουτεβελλή και παράλληλες εκδηλώσεις γύρω απ' το πογκρόμ που εξαπέλυσε ο τουρκικός όχλος, υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης Μεντερές, εναντίον της πολυπληθούς και ευημερούσας ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου 1955. Αποτέλεσμα, οι 100.000 Έλληνες που ζούσαν εκείνη την περίοδο στην Πόλη να συρρικνωθούν σταδιακά και σήμερα μόλις και μετά βίας να ξεπερνούν τις 2.000.
Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων:
Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας, τηλ.: 210 72 24 028
Στάση ΜΕΤΡΟ: Μέγαρο Μουσικής
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο: 10.00 –20.00, Κυριακή 10.00
-14.00